Det händer i finlandssvenska pingst

livet10_13cover

Tidningen Livet ägnar i sitt oktobernummer 10 sidor åt vad som just nu är aktuellt i de finlandssvenska pingstförsamlingarna. Alla 28 församlingar blir bokstavligen placerade på kartan där de ligger som ett pärlband längs den finländska kusten i söder och väster. 21 församlingar får en närmare presentation med intervjuer med ansvarsbärare i resp. församling. Tidningen gör den finlandssvenska pingströrelsen synlig och konkret genom de bilder och människor som presenteras.

Det visar sig att det pågår ett intensivt, nyskapande och målmedvetet arbete i många församlingar.  Flera berättar om dop – vilket visar att församlingarna också når nya människor.

.

De lokala lösningarna för församlingsutveckling varierar stort och kan tolkas positivt som mångfald eller negativt som spretighet. Klart är att de församlingar som lever i en mångspråkig verklighet också mer och mer låter det avspeglas i församlingens verksamhet. Både finskspråkiga och invandrare med varierande språklig bakgrund utmanar församlingarna att vidga gemenskapen.

Ledaren för Fila Helsinki, Johan Forsbäck, berättar om situationen där: ”På söndag blir det dop i kyrkan. En av dem som döps är finlandssvensk, en är engelskspråkig och en är helt finskspråkig. Så ser vår nya verklighet ut.”

Det är ganska vanligt att en församling som vill nå en ung generation blir smalspårig kulturellt. Men i en församling  som vill vara ett andligt hem för alla åldrar är utmaningen att vara lite bredare i uttrycksformerna. I Vasa har man normalt gudstjänst kl. 17 varje söndag med ”ung” profil, men nu under hösten prövar man med att ordna två söndagssgudstjänster varannan söndag, dvs. man lägger in ett förmiddagsmöte kl. 11. Då får förmiddagsgudstjänsten ett lite ”mognare och stillsammare uttryck, men med samma innehåll vad gäller predikan”, berättar Stefan Sigfrids, pastor i Sion.

För den som är nyfiken på vad som händer i de finlandssvenska pingstförsamlingarna är oktobernumret av Livet riktigt läsvärt och intressant. För gamla pingstvänner borde det vara uppmuntrande att se att det fortfarande (igen) händer saker.  För nya församlingsmedlemmar kan det vara intressant att se att den lokala gemenskapen man är del i också har ett nätverk av vänner längs hela den finlandssvenska kusten i Finland. Åland inte att förglömma. Och för alla andra är det en påminnelse om att församlingslivet i Svenskfinland är rikt och mångfacetterat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: