Oktoberföreläsningarna i Uppsala 2013

oktfore_13

I början på oktober ordnade svenska Pingst ett par dagar av teologiska samtal och reflexioner i Pingstkyrkan, Uppsala. Dan Salomonsson, som är pastor i Uppsala Pingst och också med i Teologiska Nätverket inom Pingst, var värd för de ca 100 pastorer och församlingsledare som vikt 2 och 3 oktober för att lyssna till välförberedda inlägg i vitt skilda ämnen.

Det handlade bl.a. om vår världsbild inklusive andevärlden, ämbetssyn och församlingssyn.  Talarlistan inkluderade följande namn: David Nekrutman, Nihad Salman, Sören Perder, Runar Eldebo, Dan Salomonsson, Mats Särholm, Hans-Erik Bylund, Ulrik Josefsson, Stig Öberg, Lars Farde,  Pelle Hörnmark. Extra spänst åt tankeprocesserna gav samlingarna med den palestinske pingstpastorn resp. den ortodoxa rabbinen. Fantastiskt att kunna låta olika synsätt och tolkningar komma till tals. Berikande. Bra att träna på att ”disagree nicely”.

En mycket uppskattad session var också när pastor Runar Eldebo från Ekumenia-kyrkan talade om frikyrkomiljöers teologiska utgångspunkter avseende organisation och ämbeten. Låter torrt, men av responsen att döma var det något som åtminstone de närvarande pastorerna gillade stort. Så kan det vara 🙂

Kanske pingstpastorerna kände att det var nyttigt att få lite mer teologisk underbyggnad till den praktiska verkligheten man lever i. Överlag var tongångarna entusiastiska – klart var att deltagarna gillade vad de var med om, det stimulerade och gav material till många intensiva samtal.

Mera teologiska reflektioner och deltagande i liknande dagar skulle göra gott åt alla pastorer och församlingsledare. Det är bra att lyssna till dem som forskat lite grundligare och få tillfälle att reflektera vidare tillsammans med likasinnade kolleger – inte minst över kaffebordet. Nästa möjlighet i det här nätverket blir Pingst Pastor Konferensen i januari 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.