Sverige: Pingst rapporterar ökning

pingstse_avdDen svenska pingströrelsens senaste statistik (2012) har nu rapporterats på webbplatsen Pingst.se och siffrorna visar att antalet medlemmar under året ökat med 400 personer, och att antalet döpta ökat med 10 procent (jämfört med föregående år). Det totala antalet medlemmar i Pingst Sverige är därmed 83.684 fördelat på 457 församlingar vid utgången av 2012.

En hel mängd med statistiska uppgifter samlas in varje år från församlingarna och publiceras i årsboken som kommer ut i augusti.

Några intressanta plock ur uppgifterna:

Döpta 1.411 personer, intagna på bekännelse 246 personer. Därutöver noterar man att drygt 1.000 personer som flyttat ut och flyttat in någon annanstans. I stort sett går de siffrorna jämt ut. Avlidna och avförda blev sammanlagt 1.515. Iofs blir ökningen i de här siffrona endast 144 personer, men situationen kompliceras att man även räknar in sammanslagna församlingars medlemsantal i statistiken. Vilket betyder att två samfund kan räkna in samma medlemmar. Totalt 7.744 medlemmar tillhör sådana församlingar. Antagligen har några sammanslagningar skett under året vilket därför innebär att den totala registrerade ökningen blir 400. Det här kan rimligen klarna då årsbokens uppgifter studeras lite närmare.

Av de 457 pingstförsamlingarna i Sverige är 259 församlingar med mindre än 100 medlemmar, alltså sammanlagt ca 11.500 medlemmar tillhör små församlingar. Samtidigt tillhör hälften (eller drygt 40.000) av medlemmarna församlingar med mer än 400 medlemmar. Resten hittar sig i församlingar i storleksklassen 100-400 medlemmar.

Genomsnittet i dopsiffrorna är 1,7 döpta per 100 medlemmar.

En slutsats av statistiken kunde vara att många församlingar arbetar på, betjänar sina medlemmar och döper nya människor. Visserligen är ökningen ganska liten, men det är ändå en ökning. Och den som mött ledare från olika svenska pingstförsamlingar har lagt märke till en positiv framåtanda, förväntan och goda rapporter om lyckade församlingsbyggen från lite olika håll. Kanske den här ökningen bara är början på en längre period med växande församlingar?

Här ett uttryck för en nyformulerad offensiv strategi i församlingsbygget: Seminarium om församlingsplantering på Nyhemsveckan (som pågår under midsommarveckan).

forsplant_nyhem13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: