Den utmanade kyrkan i Finland

haas_kirk11Inför de olika sommarkonferenser som olika kyrkor snart kommer att ordna runt om i landet är det nyttig läsning att ta del av Kyrkans Forskningscentrals rapport ”Haastettu kirkko – Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2008-2011”. Det är en diger lunta på 416 sidor och innehåller mängder av färsk forskning, statistikjämförelser och uppgifter om hur den kristna trons närvaro i Finland förändrats under de senaste åren.

Det är dramatiska förändringar vi talar om. Gallupundersökningarna visar hur människors trosuppfattningar på 12 år radikalt förändrats. Ta t.ex. tron på att Jesus är Guds son: år 1999 trodde  77% av de tillfrågade att Jesus är Guds Son, år 2011 är det bara 41% som tror så. År 1999 trodde 69% att Jesus uppstått från de döda, år 2011 säger 36% att de tror på uppståndelsen. År 1999 trodde 68% att Bibelns berättelser om under är sanna, 2011 trodde bara 34% på det.

Om det är verkliga förändringar i tron eller mera handlar om att det nu är mera politiskt korrekt att ifrågasätta den kristna tron än det var för 14 år sedan, så avspeglar det i alla fall en snabb avkristning av det finländska samhället. Finland har definitivt gått in i en post-kristen period.

Det här aktualiserar den stora utmaning alla kyrkor i Finland står inför när det gäller att bygga församling, att bli tydlig i sin undervisning och frimodig i sin trosutövning. Inse att Finland är ett missionsfält och arbeta därefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: