Kristendomens framtid i Österbotten

krist_framt_avhDet händer ibland att man stöter på studier eller andra seriösa skriverier om kristendomen som tangerar svenskfinland, mera sällan dock sådana som berör finlandssvenska pingst. Här i alla fall en.

Ida Strandberg har år 2011 gjort en studie om kristendomens tillstånd i Österbotten och gör sina slutsatser och tolkningar om hur det kan se ut i framtiden. Hennes fokus är naturligtvis den lutherska kyrkan men också den finlandssvenska pingströrelsen. Hon har samlat sitt material bl.a. genom att intervjua pastorer i Vasa, Nykarleby och Jakobstad.

Hennes uppsats har rubriken ”Åtta röster om kristendomens framtid med utgångspunkt i Österbotter”. Den finns att ladda ner i sin helhet på Umeå Universitets webbsida

Här ett citat från sida 53:

Kyrkan kommer även framöver att stå inför ett hårt tryck utifrån och den kommer att behöva bli mera rakt på sak med vad den står för. ”En kristendom som har tappat greppet om verkligheten och om sin samtid har ingen framtid, men en kristendom som har ett tydligt erbjudande och som vet var den står har definitivt en framtid!” (Ip 4P, 6L). Sammanfattningsvis verkar det alltså som att kyrkan måste förändras till en viss del – gå tillbaka till en del element som fanns med i ursprungskyrkan, men samtidigt följa med utvecklingen i samhället så att den hålls aktuell. Den måste förändras, men också stå fast vid sin lära – knepig balans mellan dessa två. Viktigt är också att det spirituella får en plats inom det kristna religiösa livet och kyrkan för att religionen skall överleva i dagens samhälle. 

Det skulle vara trevligt att få tag i fler studier, artiklar, avhandlingar, böcker mm som just har med finlandssvenska pingst att göra. Om du har länkar till och/eller tips om sådant material så skriv gärna en rad i en kommentar i anslutning till den här notisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: