FSP Fortbildning – lördag em och eftertankar

fsp13_panel2FSP Fortbildning i Betania, Sibbo, fortsatte på lördag eftermiddag med panelsamtal då FSP ledningsgrupp tog upp en del av de frågor som församlingsdelegationerna formulerat i sina egna samtal. Pastorerna i ledningsgruppen representerar församlingar som har ganska olika profil beroende på var man befinner sig både geografiskt och utvecklingsmässigt. Det gemensamma är kanske att församlingarna har ledarteam som målmedvetet arbetar åt ett visst håll. Det betonades några gånger att det är viktigt att man vet vart man vill komma och vad man behöver göra för att komma dit. Att man vet varför man gör det man gör och vilket resultat man vill uppnå. Men sedan är det naturligtvis skillnader mellan ”storstadsförsamlingen”, småstadsförsamlingen och landsortsförsamlingen.

Samtalet berörde behovet av ledarskap med tydlig inriktning och vision för församlingarnas utveckling. I en del församlingar behövs förstärkning på det här området och tanken på regionala samarbeten är därför inte orimlig. Men det behövs naturligtvis en viss insikt om behovet av förstärkt ledarskap på det lokala planet och sedan den där lätt undflyende ödmjukheten då man erkänner att man behöver hjälp utifrån. Det sades ganska träffande i panelsamtalet att de församlingar som nu är i en dynamisk tillväxtfas är församlingar som insett behovet av hjälp utifrån och därför kallat och fortsätter att kalla in olika personer som hjälper dem vidare.

Som avslutning på dagen talade man om framtiden. De unga är naturligtvis framtiden och därför var det lämpligt att ge utrymme för ungdomsledarna Benjamin Streng (Vasa) och Jimmy Holmberg (Sibbo) som fick berätta om ungdomsarbetet i respektive församling och sin syn på församlingsutvecklingen.

Kännetecknande för FSP Fortbildningsdagar i Sibbo år 2013 var att flera församlingar deltog med ganska stora delegationer. 80 personer deltog i FSP Fortbildning 2013. Å andra sidan var det också en stor grupp (mindre) församlingar som inte alls var representerade. Av de 28 finlandssvenska pingstförsamlingarna var uppskattningsvis 15 församlingar representerade på fortbildningsdagarna.

Stämningen i Betania var god och uppmuntrande. De församlingar som hade fått med sig större delen av sitt ledarteam har antagligen störst nytta av fortbildningsdagar som de här. Att gå en gemensam process med nya tankar, intryck och idéer kan i bästa fall klargöra den önskade utvecklingsinriktningen, stärka den gemensamma beslutsamheten och, inte minst, göra allt som församlingen vill uppnå så mycket lättare och roligare att förverkliga.

En slutsats av dagarnas samtal och berättelserna om olika församlingars utveckling kunde vara att när en grupp människor – ledargruppen – kommit underfund med vad de vill göra och vart de vill komma så börjar saker hända. Det är då så mycket lättare att avgöra vad som inte längre är relevant (i en ”gammal” församlings verksamhet) när man vet vilka resultat man vill se. Då är det också lättare att sluta ge tid och kraft till det som inte ger just det resultatet. Det blir mycket lättare att satsa resurser på det man verkligen vill göra – när man väl bestämt sig. Sedan kan det se ganska olika ut – och måste naturligtvis se olika ut – beroende på den lokala situationen och de aktuella förutsättningarna. Det viktiga är ändå att man är en grupp människor som kommit överens om att tillsammans börja gå i en viss riktning och sedan konsekvent rör på sig åt det hållet. Och är entusiastiska över att få jobba hårt i ett antal år…

En kommentar

  1. Hälsning från södertälje i trons frälsning in Jesus blod seger till alla som tror och är kallad av Gud ,och vi här har upplevt stark den Heliga Andens ujgjutning med våran mötes tid vi från Finland i long tid och vi längter mer av väckelse och att Finland och Sverige må bli frälst,så tack och be för oss här i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.