Bygga kyrka i Thailand, Laos och Myanmar

bkk_12Efter en rundresa till Bangkok, Vientiane och Yangon är jag uppmuntrad och utmanad. I Thailand har Finlandssvenska Pingst samarbetat med Hope of Bangkok Church för att säkerställa fortsatt arbete på barnhemmet Betania som de finlandssvenska missionärerna Håkan och Lisa Enqvist startade på 70-talet. I Laos har det handlat om Quest College som bl.a. ger en tre-årig IT-utbildning. Under åren 2004-2010 etablerades i Yangon en förskola som nu utvecklas till ett ”Lärocenter” med kurser även för vuxna.

Under de senaste 5 åren har församlingen i Bangkok genomgått stora kriser och en stor del av tidigare ledare har fått lämna sina poster och genom splittringar har huvudförsamlingen minskat till ungefär en tredjedel av vad den var som mest. En del av de som lämnat har bildat nya församlingar och namnet Hope används lite kors och tvärs. Men det finns en målmedveten och uthållig grupp av ledare i originalförsamlingen som stått stadigt under alla kriser och förnyat sin vision och strategi.

Under gudstjänsten den 9 dec var ca 500 personer samlade, vilket är ungefär det vanliga. Modern musik, upbeat stämning, uppmuntrande lifestory på video, bra undervisning, presentation av den årliga välgörenhetskonserten med någon från kungahuset närvarande.   Man arbetar målmedvetet med smågrupper och har ett nätverk av samarbetsförsamlingar i Thailand och Myanmar. Trots alla kriser och motgångar – så mycket strul att en mindre beslutsam skulle ha gett upp för länge sedan – står man fortfarande stadigt på båda fötterna och arbetar målmedvetet vidare. Det skapar respekt för det nuvarande ledarskapet.

I Vientiane finns en liten församling som av myndigheterna fått rätt att använda utrymmena i Quest College för att fira gudstjänst. Eftersom Quest College under åren haft många fysiskt handikappade på sina kurser så var det logiskt att de kristna bland dem skulle få fira gudstjänst där och inte skulle behöva förflytta sig någon annanstans. Men till gudstjänsterna är vem som helst välkomna. Så på söndagarna fylls skolans festsal med glada kristna från många länder – mest laotier förstås, men många utlänningar söker sig också dit. Församlingens pastor är en kines från Singapore som nätverkar med många. Under vårt besök träffade vi två glada kineser – den ene från Malaysien, den andre från Hong Kong. De var där med en grupp ungdomar på ”missionsresa” men också för att utreda affärsmöjligheter i landet. Bara av det här korta mötet med entusiastiska och frimodiga asiatiska kristna blir jag utmanad och uppmuntrad – så fokuserade, så frimodiga, så uthålliga.

Besöket i Yangon var även det väldigt uppmuntrande. Förskolan som byggts upp under åren 2004-2010 fungerar bra och man breddar kursutbudet med engelska, kinesiska och datorträning även för vuxna under sommarlovet. Inkomsterna täcker de löpande kostnaderna, men nu när bilen – den kinesiska minilastbilen – börjar bli i dåligt skick har man en utmaning i att hitta medel för att köpa en lätt begagnad japansk bil.

Ledargruppen berättade om hur mycket allt, för tillfället åtminstone, blivit friare och lättare. Vid besöket år 2010 var man mycket mer försiktig med att visa att man hade med utlänningar att göra. Nu behövde man inte längre stänga porten vid förskolan då vi anlände. Under projekttiden måste pengar föras över gränsen med kurir, numera kan man öppna eget konto till vilket pengar kan betalas direkt. För dem är förändringarna stora och uppmuntrande.

Den lilla församlingen som samlas i Yangon har en tydlig vision för framtiden. Man har fem församlingar i sitt nätverk plus tre församlingsplanteringar på gång. Församlingen i Bangkok fortsätter att stöda dem genom en pastor som var tredje månad besöker dem. Då planerar man för de följande tre månaderna. Regelbundna ledarsamlingar för hela nätverket håller nätverket samman och ger kyrkbygget en tydlig inriktning.

Det är en förmån att få träffa de asiatiska kristna som Finlandssvenska Pingst samarbetar med. De är representativa för de miljoner asiatiska kristna som under väldigt varierande förhållanden, sällan lätta, är överlåtna till uppdraget som Jesus gett sin kyrka. Det är roligt att vi från Svenskfinland har etablerade kontakter med luttrade, testade och starka kristna församlingsgrupper. Det är en bra grund för fortsatt samarbete ifall någon vill göra en insats för det globala kyrkbygget just i de här länderna…

(Jag väljer att utelämna alla namn så slipper jag fundera på vad som eventuellt kan vara känsligt i olika sammanhang)

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.