Faderlös kallas pappa av många – en mans väg genom livet

Håkan Enqvist, hemma från Gottböle, kom långt i livet. Närmare bestämt till Thailand, där han tillsammans med frun Lisa och familjen tillbringade drygt tjugo år. Ännu är han djupt engagerad i att hjälpa de föräldralösa barnen och andra utsatta människor i Thailand genom att organisera fadderstöd och annan insamling för ändamålet. Och ofta har han kontakt med något av de hundratals barn som vuxit upp på barnhemmet Betania i Wang Saphung i provinsen Loei. De nu vuxna barnen som kallar honom pappa.

Håkan har nu skrivit en bok som berättar om uppväxten i Gottböle, vägen via England till Thailand, och om de många händelserika åren där. Otroligt vad mycket ett liv kan innehålla 🙂

Boken kostar 20€ och kan beställas direkt från Håkan Enqvist: hakan_enqvist@hotmail.com, eller fås från FSPM:s kontor tel: 050-5924920.

Här en introduktion till boken:

”FADERLÖS– BLEV PAPPA FÖR FLERA HUNDRA”

AV HÅKAN ENQVIST

Under hela sitt liv har Håkan drivits av en vision och en önskan att dela med sig – inte bara av det som mättar för stunden – utan också av Livets bröd till dem som annars inte kan få det.

Inre kamp mot komplex
Det finns en del tråkiga händelser från min barndom som har förföljt mig långt upp i vuxen ålder och som jag har haft svårt att hantera. En gång på 1990-talet var jag på en konferens i Stockholm. I en bokhandel nära kyrkan hittade jag boken ”Kränkt som barn – sårad för livet?” av Dan B. Allender. Den har varit till stor hjälp för mig. Jag har kunnat förstå mig själv mycket bättre och orsakerna till att jag haft mindervärdeskomplex.

Ahaa-upplevelsen
Som ung arbetade jag som evangelist i Kristinestad och fick läsa tidningen Evangelii Härold som paret Haaronen prenumererade på. En dag läste jag en artikel skriven av missionär Jörgen Algesund i Thailand, ett land med mycket få kristna. Det blev en utmaning för mig. Jag ansåg att alla människor på vår jord hade samma rättigheter att få höra evangeliet.

England – utbildning för missionärslivet
Gud brydde sig om den unga mannen från Gottböle. För mig var det ett under, ett av de många undren under de kommande två åren på bibelskolan i England. Där gick jag modlös på gatan i en främmande stad, i ett främmande land, utan arbete och pengar och boende hos folk jag hade känt bara några få dagar. Jag kände mig ganska liten och övergiven. På väg till busshållplatsen hörde jag en röst inom mig som sa: ”Jag skall inte lämna dig eller överge dig.”

Kampen att komma iväg till Thailand
Det hände ändå ingenting konkret förrän Keckan Bengtström från Kyrkslätt i södra Finland kontaktade min hemförsamling. Hon erbjöd sig att betala en fjärdedel av mitt underhåll på fyrahundra mark. Också andra privatpersoner, de flesta vänner till Keckan, erbjöd sig att hjälpa till. Hemförsamlingen skulle ansvara för en fjärdedel. När fortfarande ingenting hände kontaktade Keckan församlingen på nytt och frågade varför jag inte kom iväg. Brist på pengar till resan var orsaken. Då erbjöd hon sig att betala min resa och så blev det.

Slutord – tack
Ett stort tack till min hemförsamling Filadelfia i Närpes som har stött mig och min familj under alla år. Tack till barnhems- och skolbarnsfaddrarna och alla andra understödjare. Utan er hade vi inte kunnat bedriva ett så omfattande arbete … Genom att skriva den här boken har jag fått en tillbakablick på mitt liv. Jag är tacksam och förundrad över allt som jag har fått se och uppleva. Min största tacksamhet går till Gud som kallade mig och gav mig förtroendet att föra ut evangeliet till platser där man aldrig hade hört om Hans kärlek. Vad skulle mitt liv ha varit utan Gud och hans hjälp och välsignelse?

Håkan Enqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.