Globalt perspektiv på 60-års kalas

Den 25 augusti firade pastor och församlingsråd Kenneth Grönroos (till vänster i bild – i samspråk med FSPM:s ekonom Måns Holming) sin 60-års dag i Filadelfiakyrkan, Helsingfors. Släkt, vänner, kolleger och representanter för samfund och organisationer hade mött upp för att fira jubilaren. Inget konstigt med det.

Det speciella var programmet – i stället för att ge utrymme för en räcka hyllningstal hade jubilaren valt att låta representanter för de fyra organisationer som han arbetar med tala om det han gett största delen av sitt arbetsliv till – nämligen församlingsledarskap och mission.

De fyra organisationerna är Filadelfia i Helsingfors, FSPM (Finlands svenska Pingstmission), Samaria och IRR-TV. Heikki Lindfors kom med med gratulationer från IRR-TV. Stefan Sigfrids uttryckte uppskattning å FSPM:s vägnar. Samarias tidigare ledare Krister Lindberg hälsade från alla i personalen och tackade varmt för att Kenneth fungerat som ordförande i Samaria i 19 år. Sedan var det dags för seminariet i kyrksalen som inleddes med vacker sång av Christa Katter innan talarna fick tur på estraden.

Först ut var FSPM:s verksamhetsledare Gabriel Grönroos som intervjuade Kenneth (som alltså är FSPM:s ordförande sedan 4 år) om hur han redan i tidiga år blivit intresserad av mission. En delorsak finns i att hans hem besöktes av intressanta utlänningar som kokade god mat. Därmed fick han tidigt en förståelse för det globala perspektivet som finns i den lokala församlingens uppdrag. Det här förstärktes under hans år som pastor då han började resa till länder där församlingen bedrev mission. De egna missionsresorna blev fler och fler och idag är han anställd av FSPM på halvtid för att stöda samarbetsförsamlingarna i Tanzania, Burundi m.fl. länder med ledarfortbildning. Missionen har gått igenom stora förändringar under Kenneths verksamma tid – och mer förändring väntas framöver – särskilt då 75% av världens befolkning år 2020 förväntas bo i städer och inte på landet.

Det blev mer av det perspektivet då IRR-TV:s ledare Hannu Haukka talade om de stora utmaningar som befolkningstillväxten och de demografiska förändringarna innebär för den kristna församlingen. De stora städerna får allt fler invånare och det är där fokuset framöver måste ligga alltmer. IRR-TV, där Kenneth varit ordf. i 10 år, har tagit initiativ till storstadskampanjer (Kraft till förändring) som med effektiv användning av media och telefonslussar når ut till miljontals och resulterat i att tiotusentals människor beställt boken som de medverkande lokalförsamlingarna distribuerat.

Filadelfiaförsamlingens pastor Johan Forsbäck avslutade seminariet med att berätta om hur Kenneth som pastor i Filadelfia (fram till 30 mars 2012) gjorde en stor insats med att leda den omfattande renoveringen och ombyggnaden av kyrkan, men också beredde väg för ett generationsskifte i ledarskapet. Kenneth har sporrat det yngre ledarskapet att bygga en församling som når ut till sin stad, som finns till för sin stad, och som sätter största fokus på dem som ännu inte är medlemmar.

Familjen – frun Barbro, barn och barnbarn – fick naturligtvis också tillfälle att säga vad Kenneth betytt och betyder för dem. Och Kenneth återgäldade med att konstatera att även om han fått vara med om mycket viktigt under livets gång, så finns det inget viktigare än familjen.

Efter seminariet blev det kaffe och tårtor och mingel i cafeet. Patrik Hellström (till vä) – pastor i Elimförsamlingen i Jakobstad och huvudredaktör för tidningen Livet – fick tid att prata med Andreas Forsberg, som tillsammans med Christa Katter stod för sången och musiken under seminariet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.