Ledarbyte i Filadelfia Helsingfors

Efter 7 år som föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors är det nu dags för Kenneth Grönroos att dra vidare in i nya uppgifter. En intensiv tid av kyrkbygge och generationsväxlingsprocess ligger bakom. Söndagen den 15 april avtackades han för sin helhjärtade insats av tillträdande föreståndare Johan Forsbäck. Även Frikyrklig Samverkans (FS) ordförande Jan Edström talade, han konstaterade att samarbetet fortsätter inom FS:s Biståndsutskott där Kenneth är ordförande. För Finlands svenska Pingstmissions (FSPM – där Kenneth också är ordförande) del konstaterade Gabriel Grönroos att samarbetet ökar ytterligare, då Kenneth nu kommer att arbeta halvtid för FSPM i ett projekt som innebär att han ska leda ledarskapskurser i flera afrikanska länder för personer som arbetar inom de projekt som stöds genom FSPM och även personal inom samarbetsorganisationerna. Den andra halvtiden arbetar han för missionsorganisationen IRR-TV (Great Commission Media). Grönroos hälsade också från Betaniaförsamlingen i Sibbo där Kenneth under en period på 10 år bl.a. också ledde ett kyrkbygge till fullbordan.

Kenneth berättade lite personligt om resan man fått göra under hans år som föreståndare innan han delade med sig av en text från Bibeln till församlingen.

Kenneths budskap till församlingen: Fatta mod!

Utgångspunkt i en text från Haggais bok (kapitel 2) i Gamla testamentet:

5 Fatta mod, Serubbabel! säger Herren. Mod, överstepräst Josua, Josadaks son! Mod, allt folk i landet! säger Herren. Till verket! Jag är med er, säger Herren Sebaot — 6 det löftet gav jag er när ni drog ut ur Egypten — och min ande finns hos er. Var inte rädda. 7 Ty så säger Herren Sebaot: Inom kort, mycket snart, skall jag skaka himmel och jord, hav och land. 8 Jag skall skaka om alla folk, de skall komma hit med sina dyrbarheter, jag skall skänka härlighet åt detta hus, säger Herren Sebaot. 9 Mitt är silvret, mitt är guldet. Så talar Herren Sebaot. 10 Härligheten hos detta hus skall bli större än den förut var, säger Herren Sebaot. På denna plats skall jag ge er fred och välgång. Så talar Herren Sebaot.

Ledarskifte – vad händer nu?
Våga gå! Bygg en kyrka som möter den här tidens behov. Ett andligt hem för många. Ett hem är mer än väggar och tak. Det är atmosfären, värmen och gemenskapen som behövs. Ett hem för nya mänskor. När nya mänskor kommer in hemmet förändras det. Så gör man i familjen, så bör vi göra i församlingen. Låt oss bygga ett hus där det finns föräldrar som tar emot de nytillkomna. Att bygga ett hem handlar om att vara beredd att ta föräldraskapets utmaning.
Orsaken till att somliga aldrig kommer fram är att man inte vågar välja väg. Man säger att ”alla vägar leder till Rom” – men man måste i alla fall välja en väg och börja röra sig längs den. Först och främst är församlingen Guds verk, men Gud verkar genom mänskor. Därför måste vi våga välja väg och börja gå.Gud har inte gett oss modlöshetens ande.

Mod är förmågan att hantera rädsla, smärta, fara, osäkerhet och förolämpningar.

När alla andra var förlamade av rädsla för jätten Goliat sa David till Saul:  ”Låt dig inte skrämmas av honom, herre. Jag, din tjänare, skall gå ut och strida mot den där filistén.”  (1sam 17:32) Davids mod kom av att han visste vem Gud var, och vad han var i relation till Gud.

Så fatta mod! Nu är inte tid att dra sig undan! Nu vill Gud göra mer! Mod, allt folket i landet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.