Guide till NT:s viktiga städer

Bibeln blir så mycket mer begriplig då man får lite extra kunskap om de platser och städer som nämns i berättelserna. Ofta nämns platserna utan närmare beskrivning, kanske därför att man utgick från att läsarna redan visste en hel del. Men dagens läsare har vanligen inte den informationen. Men den finns att få tag i! Nu finns det två sevärda serier med korta, men innehållsrika videopresentationer av viktiga städer i Apostlagärningarna och i Uppenbarelseboken. Det är pastor René Schlaepfer från Twin Lakes Church i Kalifornien som tar oss med på en rundresa till dessa historiska platser.

Du får se platserna hur de ser ut idag, men Shlaepfer berättar också om hur situationen var i de olika städerna då när texterna skrevs. Det ger en fördjupad förståelse om varför texterna skrevs och till vem de skrevs. Videorna är lagom korta, 12-15 minuter, och avslutas med vad berättelserna kan lära oss idag. Det är alltså riktigt bra underlag för bibelläsningen.

När du läser Apostlagärningarna så kan du alltså ha som tilläggsmaterial 7 videor i serien ”Apostlagärningarna”. Då får du intressanta fakta om Jerusalem, Damaskus, Caesarea (Maritima) x2, Thessaloniki, Aten och Korint.

När du sedan börjar läsa Uppenbarelseboken kan du komplettera med serien ”De sju” som tar dig på en rundresa i mindre Asien (nuvarande Turkiet) till de sju församlingarna i Efesos, Smyrna, Pergamon, Tyatira, Sardes, Filadelfia och Laodicea.

De här videorna finns på HimlenTV7, du hittar dem i Play-arkivet enklast genom att söka på namnet, dvs Apostlagärningarna resp. De sju. Du kommer naturligtvis direkt till de aktuella sidorna genom att följa länkarna på denna sida.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.