FSP-ledare mötte FSPM i Tammerfors

Eftersom svenskfinland är uppdelat i huvudsakligen två områden, nämligen Österbotten resp. södra Finland, är det ibland en lämplig kompromiss att mötas i Tammerfors. Så blev det då FSP Föreståndarråd den 29 april skulle möta FSPM:s styrelse. Då kunde man samlas i Pingstkyrkan i Tammerfors. Det ökande samarbetet med den finskspråkiga pingströrelsen underlättar då de svenskspråkiga behöver sammanträdesplats i Tammerfors.

Pingstförsamlingen i Tammerfors har drygt 2400 medlemmar och firade sitt 100-års jubileum som församling år 2021, även om pingstbudskapet nått Tammerfors redan 1911 då T.B.Barratt besökte staden.

Nu mötte alltså FSP Föreståndarråd sina kolleger i FSPM:s styrelse för samtal om samarbetet i rörelsen och tacklandet av gemensamma utmaningar. Det blev samtal om vem som ska representera rörelsen i olika nätverksorganisationer och om hur och när dessa ska väljas. En nyttig genomgång som tydliggjorde den bakomliggande strukturen.

Ett längre och intensivare samtal fördes sedan om samarbetet mellan FSPM, församlingarna och missionärerna. Det behövs inspiration för att öka engagemanget och insamlingen för mission och hjälpinsatser. Hur kan man bli bättre på att samverka för att lyckas med det? Hur kan man hjälpas åt för att den information som produceras också ska nå till alla medlemmar, till fler? Vilka är de bästa inspiratörerna? En del konkreta förslag diskuterades.

Slutligen diskuterade man Föreståndarrådets form och funktion i framtiden. Just nu är gruppen lite pragmatiskt sammansatt av församlingarnas föreståndare och andra ledare, som ett utskott inom FSPM, men en lite mer formaliserad process för val och mandat efterlystes. Samarbetet med och medlemskapet i Suomen Helluntaikirkko – Pingstkyrkan i Finland torde påverka framtida strukturval. För missionens del kan det framöver vara naturligt med ett ökande samarbete med Fida International. Mötet ledde inte till några färdiga beslut i den här frågan, men gav en lägesrapport och en riktning inför nästa steg av samtal i den finlandssvenska pingströrelsens sommarkonferens och ledardagar.

Bilden från vänster: Patrik Hellström (FSP, FSPM, Elim, Jakobstad), David Wikström (FSP, Betel, Karis), Stanley Holmberg (FSPM, Betania, Sibbo), Tiina Liimatainen (FSPM:s ordf, Fila Church, Helsingfors), Stefan Nissfolk (FSPM, Filadelfia, Närpes), Maria Prost (FSPM verks.ledare, Petalax), Gun-Britt Sandström (FSPM, Betania, Sibbo), Fredrik Martin (FSP, Betesda, Raseborg), Lilian Lytz (FSP, Sion, Vasa), Tanja Knuts (FSPM, Sion, Vasa). Fotograf: Gabriel Grönroos (FSP, Betania, Sibbo).

För den som undrar: FSP är förkortning av Finlands svenska Pingst – ett informellt samarbetsnätverk för svenskspråkiga pingstförsamlingar. Församlingarnas gemensamma arbete kring t.ex. konferenser och ledardagar planeras och koordineras inom FSP. Rent konkret görs det arbetet av Föreståndarrådet som leds av Patrik Hellström. FSPM är en förkortning av Finlands svenska Pingstmission rf, som ansvarar för att samordna det missions- och hjälparbete som medlemsförsamlingarna vill göra tillsammans. De flesta finlandssvenska pingstförsamlingarna är medlemmar i FSPM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.