Elim, Jakobstad, firar 100 år

Under pingsthelgen, 26-28.5.2023, firar pingstförsamlingen Elim i Jakobstad sitt 100-års jubileum. Man ordnar då en pingstkonferens med Anders och Camilla Olsson från Södertörnkyrkan i Huddinge, Stockholm. Det blir festmöten på fredag kväll, lördag kväll och på söndag två möten, då den egentliga jubileumshögtiden hålls kl. 15. Då inbjuder man förstås alla i Jakobstad som vill vara med och fira, men också vänner från församlingar i regionen.

Elimförsamlingen bildades år 1923 av ca 80 personer och har idag 100 år senare 206 medlemmar. Föreståndare är Patrik Hellström, som du kan lyssna till t.ex. på församlingens Youtube-kanal. Församlingen har en stor och ändamålsenlig kyrka mitt i stan och en lägergård vid kusten. Under senare år har man välkomnat bl.a. en stor grupp invandrare och församlingen har en dynamisk och livskraftig gemenskap och verksamhet.

Elimförsamlingen i Jakobstad bildades efter en process under några intensiva år på 1910 och 20-talet, då det då så nya fenomenet som kallades pingstväckelsen hade spridit sig runt Norden och i Finland och även kommit till Jakobstad. Redan år 1908 hade pastorn Josef Alarik Lindqvist, som då var föreståndare i baptistförsamlingen i Sibbo, besökt baptistförsamlingen i Jakobstad och undervisat om Andens dop. J.A.Lindqvist blev sedan föreståndare i församlingen år 1917, men pingstbudskapet ledde till spänningar i baptistförsamlingen. En del av medlemmar i baptistförsamlingen blev intresserade och entusiastiska över detta nya som Gud gjorde, medan andra vara avvaktande eller negativa. Utvecklingen gick småningom mot en brytning med baptistsamfundet. Därför lämnade ett 80-tal medlemmar baptistförsamlingen år 1923 för att starta pingstförsamlingen Elim som en självständig lokalförsamling.

J.A.Lindqvist hade lett en liknande utveckling i Sibbo där baptistförsamlingens medlemmar på liknande vis tog emot Anden. Där ombildades församlingen till pingstförsamlingen Betania år 1921. J.A.Lindqvist fungerade då som föreståndare både i Sibbo och i Jakobstad. Och sedan två år senare bildades Elimförsamlingen i Jakobstad.

Hur Elimförsamlingens liv och verksamhet utvecklades från den första tiden till idag kommer församlingen säkert att lyfta fram mer under jubileumshögtiden. Det skulle inte förvåna om någon tagit sig för att skriva en historik. Mer om detta i maj, möjligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.