Denis Mukwege: Feelings without action…

”…are meaningless” eller ”känslor utan handlingar är meningslösa”. På Pingst Pastor International konferensen i Stockholm talade Denis Mukwege om den profetiska röst som kyrkan är kallad till att vara. Inte bara reagera med känsla utan med handling. När det är våld och krig, när det är förtryck och utnyttjande av svaga – vad säger och gör kyrkan då?

Kyrkan kan inte/får inte vara neutral i den här världen. Kyrkan måste stå på de svagas sida. Neutralitet i det här fallet är detsamma som att stå på ondskans sida. 

”Am I the keeper of my brother?” – Kain försöker fly sitt ansvar och dölja sitt brott. Är vi ansvariga för dem omkring oss? Vi hör den här attityden även i kyrkan. Men kyrkan (dvs vi i församlingarna) måste ta ansvar, kyrkan måste fortsätta vara profetisk och tala mot korruption, lögner, våld etc  Kyrkan måste handla profetiskt i dagens samhälle

Gud är intresserad av vår hela person – andligt, fysiskt, socialt, etc – kyrkan måste anta uppdraget att tala och handla i enlighet med det och inte dra sig undan. Alla aspekter av livet är i Guds intresse, därför måste det också vara kyrkans intresse. Men ofta är kyrkan likgiltig, passiv – i stället för att profetiskt föra fram visionen om hur Gud vill återställa det som gått förlorat, gått sönder, förvrängts

Men ofta är kyrkan likgiltig, passiv. Man isolerar sig och engagerar sig inte i samhällets och människornas behov. När man i stället profetiskt borde föra fram visionen om hur Gud vill återställa det som gått förlorat, gått sönder, förvrängts. Och medverka till att det ska bli verklighet.

Det finns en tendens att kristna separerar sig så mycket från världen att man isolerar sig och sysslar mest bara med sitt eget välbefinnande och sin egen frälsning. Men Jesus stannade inte på förklaringsberget utan gick ner till folket. Vi är kallade att leva i världen men inte av världen

Det kan också finnas en feltolkning av Rom 13 om att vara underställd mydigheter – det betyder inte att myndiugheterna är heliga eller felfria, inte heller att kyrkan skulle tiga och låta bli att handla pga att t.ex. myndigheterna begränsar, hotar och hindrar kyrkans verksamhet. Även i relation till myndigheter mpste kyrkan vara profetisk, tala för frihet pch rättvisa. 

Daniel tjänade under tre kungar, inte tack vare undfallenhet utan för att han var rakryggat konsekvent i sin tro och var till en stor hjälp utan att kompromissa. Kyrkan måste stöda demokrati, ekonomisk rättvisa, fred, frihet, sanning och sunt förvaltarskap – allt det som korrelerar med Bibelns värderingar och vision för livet. Inte bara teori, ord och känsla, utan även praktik, handling – action!

Våra redskap: Bönen – vi kan inte förändra samhället om vi inte ber, vi måste lyssna till Gud. Modet, frimodigheten – övervinn rädslan – rädslan för att bli utstött, isolerad, rädsla för att förlora jobbet, rädsla för att hamna i fängelse, förlora livet. Vi måste stärka vårt mod och övervinna rädslan. 

Rättfärdighet, integritet och gudsfruktan må driva oss, avslutade Denis Mukwege sitt anförande. Han deltog lite senare i en panel med representanter från Uganda, Syd-Sudan och Ukraina. Det blev en alldeles fascinerande, inspirerande och uppfordrande presentation om hur personer och församlingar i helt olika situationer, kan vara med i ett skeende där församlingens roll blir både profetisk och avgörande för människors och samhällens överlevnad och utveckling. Vilken kraft det finns i människor som går med Gud och låter sig ledas av honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.