Fila 100 – en viktig historia

Vilken fascinerande historia! Hur gick det till när pingströrelsen kom till Finland? Vilka var pionjärerna i denna nya rörelse? Varför bildades Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors? Hur har församlingen navigerat genom decennier av olika utmaningar? Vilka förändringar har den genomgått? Vad är hemligheten bakom till innovativt och initiativrikt församlingsbyggande?

Boken ”Fila 100 år” beskriver bakgrunden till församlingens uppkomst och resan genom 100 år av olika yttre och inre omständigheter. Hundratals personer har lämnat avtryck i historien och medverkat till att församlingen genom åren tagit initiativ som fått verkningar långt utanför församlingen och Helsingfors. Boken är en viktig dokumentation av församlingens dynamiska historia som påverkat även många andra församlingar och personer. För den praktiskt inriktade finns det ett helt kapitel om församlingens stora renoveringsprojekt när man byggde om kyrkan till en mer ändamålsenlig lokal med ny inredning och teknik.

Kenneth Grönroos, som själv varit starkt involverad i församlingen sedan 1970-talet, har gjort ett stort arbete med att samla fakta, bilder och berättelser ända från början av 1900.-talet till 2020-talet. Han ger också en inblick i den globala utvecklingen som var bakgrunden till uppkomsten av pingströrelsen. Det ger en behövlig bakgrund till församlingens uppkomst och särprägel. Han kan sedan ösa ur egna erfarenheter av församlingens senaste fem decennier. Därför kan han beskriva både de större utvecklingslinjerna och de personliga mötena med människor med ett brett perspektiv. Kerstin Sivonen, som speciellt engagerat sig i församlingens arbete med mission och hjälpprojekt, har dokumenterat församlingens omfattande arbete i andra länder. Hennes material om de många missionärerna och de många projekten är grundligt strukturerat och detaljerat. Bra att det nu finns samlat! Även andra personer beskriver sin resa tillsammans med församlingen under varierande antal år. Edward Holmberg, som sedan 1980-talet bl.a. arbetat med tidningen som Filadelfia startade, har genom det grafiska upplägget skapat en bildrik och lättläst helhet av det mångsidiga materialet.

Eftersom Filadelfias pastorer och ledare gav upphov till bildandet av flera församlingar och man samtidigt var en ganska stor och resurskraftig församling, uppstod ett nätverk av församlingar som samarbetade med och tog intryck av församlingen. Församlingen tog också initiativ till tidning/förlag, sånger/noter, mission och lägerverksamhet mm, som under decennier påverkade hela den finlandssvenska pingströrelsen. Därför torde den här boken intressera många som varit med en tid i pingst och på olika sätt kommit i kontakt med Filadelfia och dess ledare, medlemmar och verksamhet. Men ännu mer intressant blir den för lite mer senkomna medlemmar i pingst generellt och i Fila Church Helsinki speciellt – när man vill veta vad som hänt tidigare, hur allt gick till, varför vi tror som vi gör, varför vi finns till idag.

Församlingen Fila Church Helsinki bygger vidare på församlingens historia, samtidigt som nya tider med nya utmaningar behöver nya lösningar. Precis som under pionjärtiden för hundra år sedan tar församlingen fortfarande initiativ till nya sätt att skapa ett andligt hem för sökande helsingforsbor. Men grundvisionen om att bygga en Andefylld församling, som når ut till nya människor och erbjuder dem ett andligt hem mitt i Helsingfors, är densamma.

Gratulationer till Fila Church Helsinki för 100 år av församlingsbygge, till dagens generation av församlingsbyggare! Gratulationer också till bokproduktionen! Genom boken kan Filas medlemmar och många fler i Svenskfinland glädjas åt tidigare generationers idoga arbete, vars välsignelse fortsätter att verka i dagens församling.

Jubileumsboken kan beställas från info@filahelsinki.fi eller genom att ringa/sända sms till Kenneth +358 400 563305

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.