CBI: Varje församling kan uppleva hälsa och tillväxt

Nya och gamla församlingar behöver ibland hjälp för att utvecklas på ett bra sätt. Pingstkyrkan i Finland har påbörjat ett samarbete med CBI – eller Church Basics International – som erbjuder hjälp med bedömning av församlingens ”hälsa”, träning av ledare och frivilliga och fortsatt coachning. Hela processen beräknas ta ett par år.

Det intressanta ur (finlands)svensk synpunkt är att det är paret Christina och Steve Walent som leder arbetet i Finland. Christina har sina rötter i Sydösterbotten, men har tillsammans med sin man arbetat som missionär i Tyskland under decennier. De har nyligen flyttat till Jakobstad och kommer att arbeta med fokus även på Finland. Eftersom Christina talar svenska är det lätt att kommunicera även för svensktalande, även om Steve håller sig till engelska. Deras erfarenheter från Tyskland är mycket positiva och därför är de inspirerade för att även dela med sig till församlingar i andra länder.

CBI erbjuder träning för pastorer, församlingsledare och medarbetare såväl som för potentiella ledare. Målet för träningen är att komma underfund med hur en frisk församling ser ut och hur de olika delarna av församlingen hör ihop och samverkar med varandra. Så man går igenom och identifierar församlingens livsviktiga funktioner. Man får träning i att leda församlingen med visionen och uppdraget i fokus. Man lär sig att anpassa arbetsmetoder till den kulturella omgivningen och församlingens storlek. Det handlar också om att lära sig att leda förändringsprocesser.

Träningen pågår under 9-12 månader (t.ex. 5 x 2 dagar) och innehåller praktiska projekt och möjlighet till stöttande coachning. Allting börjar med en bedömningshelg som avser att detaljerat klargöra det aktuella läget i församlingen och formulera vad som kunde vara nästa steg att ta i processen. Utifrån den här bedömningen utvecklas en strategisk plan med konkreta handlingsförslag.

Den som vill veta mer om det här kan gå till CBI:s webbsidor – eller skriva till Christina för att få direktkontakt: christina.walent@church-basics.org Du kan också gå till Pingstkyrkans (i Finland) webbsidor för att se hur man kopplar CBI-träningen till sitt Startup-seurakunta-program

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: