Betania, Korpo, firar 100 år

Betaniaförsamlingen på Korpo är en liten svenskspråkig pingstförsamling, med en lång och spännande historia ute i Åbolands skärgård. I år fyller församlingen 100 år. Församlingshuset Betania hittar du på ön Korpo, ca 80 km bilvägen från Åbo. Då kör man via Pargas centrum och tar ett par färjor innan man är framme. När man nu firar församlingens 100 år, så passar man också på att fira Maj ”Majsan” Ekqvists 90-års dag på samma gång.

Såhär skriver man i tidningen Åbo underrättelser:

Pingstförsamlingen Betania i Korpo-Norrskata firar 100 år i år. Det firar vi i Betania lördagen den 16 juli klockan 14 då vi även firar vår trogna församlingsarbetare Maj Ekqvist, Majsan, 90 år.

Följande dag, söndag klockan 14, fortsätter firandet på Norrskata vid Betania lägergård, då kombinerat med Håkan och Pia Westergårds sommarfest. Det blir tal, musik, sång och servering. Alla varmt välkomna med, hälsar Betania församling.

Barnverksamhet i 50 år
Majsan kom till Betania med sin familj år 1971 och det dröjde inte länge förrän hon hittade det som blev hennes livskall – nämligen barn- och ungdomsverksamheten. Hon har under de senaste 50 åren samlat barn och unga till olika träffar och läger. En stor del av Korpoborna har under sin uppväxt varit med i den verksamheten. Lägren ordnar man på sin lägergård på Norrskata – i ett hus som ursprungligen byggdes som bönehus för att samla de många som berördes av en väckelseperiod på 1920-talet. Församlingen på Korpo var först en ”utpost” till Sionförsamlingen på Norrskata. Men olika förvecklingar och utflyttningen från skärgården ledde till att huvudorten nu är på Korpo.

Veckoprogrammet (för några år sedan) kunde se ut så här:
BARNTRÄFFEN för 4-6 åringar samlas torsdagar 15.15 – 16.00 i BETANIA. Träffen innehåller sång samt bibelberättelser till flanellografbilder, träffens höjdpunkt.

MELLANTRÄFFEN för lågstadier samlas fredagar 13.30 – 16.00 i BETANIA Mellanträffen börjar med sång och musik, barnen får använda trummor, gitarr, elbas. Sedan följer frågesportturne. Barnen är indelade i fyra grupper och tävlar mot varandra. Turnen pågår hela ”träffåret”. Bibelberättelser till flanellografbilder är även i mellanträffen höjdpunkten. Sedan fram till träffens slut är det fri samvaro då vi spelar olika sällskapsspel, pingis, corona eller tränar på något instrument. Endel av barnen är gärna ute med någon ledare.

SAMLINGAR/GUDSTJÄNSTER i BETANIA hålls sporadiskt, vanligen en gång i månaden. Se kalendern samt den allmänna anslagstavlan och Betanias egen anslagstavla i Korpo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: