Pingst: Krishanteringsplan och strategi 2035

Två innehållsrika dagar i Betania Sibbo gav gemenskap, inspiration och konkreta verktyg i församlingarnas utvecklingsarbete för ca 80 ledare och ansvarsbärare från (svensk/multispråkiga) pingstförsamlingar i Finland. FSP Ledardagar tog paus 2020 pga covid-pandemins utbrott och likaså 2021 (då zoomkonferens), men kunde nu ordnas på plats i Sibbo den 18-19 mars 2022. Här några anteckningar kring innehållet i årets ledardagar.

Krishanteringsplan för Finlands svenska Pingst och de lokala församlingarna

Monika Koskinen presenterade den krishanteringshandbok ”Trygga tillsammans” som FSP Föreståndarråd bett en arbetsgrupp att bereda. Hon gick kort igenom olika områden med yttre och inre risker som församlingarnas ledning och ansvariga behöver vara beredda att hantera. Handboken delades ut och distribueras till alla församlingars ledningsgrupper. Rekommendationen är att varje församling tillsätter ansvarspersoner för krishanteringen. Handboken är ett verktyg för att skapa medvetenhet om och underlätta krisberedskapsarbetet i församlingarna.

Fredrik Martin ledde en session om det diakonala arbetet, med avstamp i att reflektera över bibelns beskrivning av församlingens struktur och diakonernas funktion. Han hade också förberett 3 frågor kring det diakonala arbetet i församlingarna som deltagarna fick diskutera i grupper.

Agneta Enström från Salem Nykarleby predikade på fredagskvällen om att ”Mose är död, men var du frimodig och oförfärad” – för nu är det du som lever i kallelsen som Gud gett just dig. Tillsammans med lovsångsteam från Betesda Church och Lilian Lytz från Sion Vasa som ledde nattvarden blev kvällen en inspirerande och uppfordrande uppmuntran för alla närvarande.

Alpha-kurser och smågrupper

Lördagen inleddes med en session om Alpha-kurserna. Edward Holmberg presenterade Alpha tillsammans med två entusiastiska medarbetare från Betesda Church Raseborg. Det är numera lätt att arrangera Alphakurser då undervisningen finns färdig i välgjorda videoprogram. Erfarenheterna i Raseborg och Närpes har varit mycket goda och Alpha-kurser rekommenderas starkt.

Under förmiddagen fick deltagarna lyssna till församlingsplanteraren och missionären Rod Plummer som arbetat i Japan i ca 20 år. Han berättade om hur de började odla vänskapsrelationer med några japaner och insåg att de verkligen inte visste något alls om evangeliets budskap. Men redan långt innan någon japan hade beslutat sig för att tro på Jesus lärde man dem att läsa 5 minuter i Bibeln, skriva ner vad texten på något sätt aktualiserade, dela dessa tankar i en smågrupp och så uppmuntrade man dem att börja be (typ ”Hjälp mig”) och betonade förlåtelsens betydelse (sluta dagen med att förlåta). Lång historia kort beskriven – numera samlas tusentals japaner i smågrupper och många har också beslutat sig för att tro på och följa Jesus, de har låtit döpa sig och vuxit i sitt lärjungaskap.

Efter introduktionen höll han sedan en session om hur man arbetar med smågrupper i församlingarna. Han underströk vikten av den kultur man medvetet avser att utveckla – just kring att läsa Bibeln, anteckna, dela, be och förlåta. Han poängterade att allt bygger på vänskapsrelationer, och att det finns en klar plan och struktur för själva ”sessionen” inom smågruppsträffen (förutom ”fellowship”-delen som också är viktig). Det ska vara en tydlig tidsram, alla inbjuds att tala och ingen får tala länge… Fokus på att det ska vara roligt att träffas, befrämja vänskapen och lärjungaprocessen.

Pastorslicens och strategi fram till 2035

Lördagen avslutades med Esko Matikainen från Suomen helluntaikirkko – Pingstkyrkan i Finland. Sex av FSP:s församlingar har bildat samfundsförsamling och anslutit sig till samfundet. Fler är välkomna, naturligtvis. Totalt tillhör nu drygt 80 församlingar samfundet, de flesta finskspråkiga, men förutom de sex svenskspråkiga finns det också några engelsk- och ryskspråkiga. Eftersom det är de större församlingarna som anslutit sig, är det ca 28000 medlemmar av pingst i Finland (av ca 43.000 totalt) som därmed hör till en samfundsförsamling, även om inte alla personligen är medlemmar i samfundet.

Esko Matikainen informerade om en svenskspråkig kurs för pastorer/församlingsarbetare som består av flera delar:

– Grundkursen som alla måste gå ordnas den 8-9 juni. Start onsdagen kl.12 och avslutning på torsdag kl.16.
– Första delen av säkerhetskursen fredagen den 10 juni 9-15 (den första säkerhetskursen behöver alla emerituspastorer gå, men inte den andra, därför delar vi upp den i olika veckor)
– Säkerhetskursen del 2 tisdagen den 14 juni kl.12-18.
– Vigselkursen måndagen den 13 juni kl.9-16 inkl.prov. Den kan alla gå som vill ha vigselbehörighet från samfundet. Men det förutsätter de övriga kurserna.

Han presenterade också det strategidokument som Pingstkyrkan arbetat fram. Håkan Nitovuori har översatt det finska dokumentet till svenska och under ledardagarna kunde strategidokumentet ”En attraktiv församling” delas ut till alla deltagare. Dessa skulle också ta en rejäl bunt till sina respektive församlingars ledare och ansvarsbärare. Kompendiet ”En attraktiv församling” är ett genomarbetat och välgjort strategidokument som kan bli ett nyttigt verktyg för alla ledningsgrupper att utgå ifrån för sin lokala församlingsutveckling. Målsättningen för åren fram till 2035 är att pingstförsamlingarna ska vara/bli gemenskaper som är fyllda av liv, som frimodigt tror, växer och påverkar. I det ingår att församlingen är en välmående, missional gemenskap med ett gott ledarskap. Dokumentet innehåller instruktioner för hur strategin ska kunna tillämpas i en föränderlig miljö. En konkret hjälp är de många ”mätarfrågor” som hjälper ledningsgrupperna att analysera sin egen situation och planera åtgärder.

Magnus Mikander, Elim Kvevlax, presenterade planerna för sommarens konferens som hålls på Norrvalla i Vörå, 30.6-3.7.2022. Mer info om Sommarkonferensen på Sommarkonferensens webbsidor.

Avslutningsvis presenterade FSPMs verksamhetsledare Maria Prost insamlingen till hjälp för Ukraina och vilka vägar hjälpen nu når fram. Mer info om det här på FSPMs webbsidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.