Ny finsk bibelöversättning

År 2020 publicerades en ny finsk bibelöversättning, UT2020 (Nya testamentet). Nu fortsätter översättningsarbetet och år 2028 ska även Gamla testamentet (VT2028) vara klar. Det handlar om en översättning som språkligt är modern finska, optimerad för en 20-30-årig läsare, och samtidigt är den uttryckligen konstruerad för att fungera bäst i mobilen. Man tänkte sig först enbart en digital version. Sedan blev den så populär att man nu också tryckt en pappersversion, eftersom speciellt gymnasierna frågade efter en sådan.

UT2020 är producerad av Suomen Pipliaseura (Finska bibelsällskapet) och är den första finska översättningen som vaskas fram med hjälp av ett ekumeniskt expertråd. Där ingår t.ex. Esa Hyvönen, pastor och teol.mag från Jyväskylä pingstförsamling. Tidigare översättningar har en starkare koppling till den lutherska kyrkan.

UT2020 gäller enbart Nya testamentet. Nu fortsätter arbetet med översättningen av Gamla testamentet som planeras bli klart år 2028 (VT2028). Man planerar att publicera GT:s böcker allteftersom de blir klara. Till mobilen kommer de då i samband med att appen uppdateras.

Den som vill bekanta sig med den nya översättningen hittar den på webbsidan raamattu.fi. Men bästa upplevelsen är förstås att läsa den i mobilen. Appen heter Piplia och hittas för både android och iOs i respektive app-butik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.