The Chosen – Jesusfilm på nytt sätt

Det finns ganska många filmer och TV-serier om Jesus och hans vänner. Nu finns det ytterligare en, nämligen serien ”The Chosen”. Det är ändå något nytt med den här serien.

Update febr 21: Säsong 2 kan väntas till påsken. Läs mer om planerna i artikeln: The Chosen – säsong 2

Den finansieras med s.k. crowd-funding, vilket betyder att många bidrar till finansieringen. Den distribueras via en app (The Chosen) till smarttelefoner och kan därifrån strömmas till TV:n om man så vill. Så du hittar den i din vanliga ”app store” och du får appen gratis och kan också se det första avsnittet gratis. Sedan förväntas du att ge ett bidrag för att finansiera nästa säsong – minsta bidraget är 16,99€. Då får du också tillgång till hela säsong 1 (åtta avsnitt). Och den är tänkt att passa bra för alla som gillar att ägna sig åt ”binge-watching”, dvs. titta på serier flera avsnitt i sträck.

Sedan början på april 2020 har man publicerat hela säsong 1 på Youtube och kan alltså helt gratis ses på ”The Chosen Global Livestream” På The Chosen – youtubekanalen hittas också mycket annat material kring serien.

Säsong 2, avsnitt 1, publicerades 4.4.2021 i appen och på Youtube och övriga delar av säsong 2 publicerades i appen allt eftersom de blev färdiga – alla avsnitt finns nu att se via appen.

Update november 2022: Säsong 3 fick premiär 18.11.2022 genom visning av avsnitt 1 och 2 på biografer i USA. Alla avsnitt kommer efterhand till appen.

Serien presenterar olika personer med start i deras liv innan de möter Jesus och det blir mer av karaktärsutveckling i ”The Chosen” än man vanligen sett i motsvarande filmer/serier. Regissören Dallas Jenkins och teamet bakom serien vill vara trogna texten i nya testamentet så händelserna och replikskiftena därifrån skildras troget, men omkring det målas berättelsen ut med material från andra historiska källor och egna konstnärliga tillägg ”mellan raderna”. Man tar alltså god tid på sig att utveckla tittarens inlevelse i olika personers liv och planerar därför för att producera flera säsonger på åtta avsnitt var.

Avsikten är att skapa en fräsch presentation av de kända berättelserna med relaterbara karaktärer och att med hjälp av serien öka intresset för själva evangeliet. Mottagandet av serien, som hade premiär i slutet av 2019, har mestadels varit positivt. Tillsvidare finns det ingen svensk textning men nog flera andra språk, inklusive engelska.

Bilden nedan är från en bröllopsfest där det verkar som att Jesus är populär bland barnen. Han blev ju populär hos värden på den festen också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: