Pingst bygger: Funktion före tradition

dag_fil_ny19_650Två intressanta pingstkyrkbyggen är på gång i Sverige. De två största och mest anrika församlingarna – Filadelfia Stockholm och Smyrna Göteborg är mitt uppe i var sin fascinerande byggprocess. Filadelfia har valt att bygga om Filadelfiakyrkan radikalt, medan Smyrna har valt att sälja den gamla kyrkan och bygga helt nytt i en ny stadsdel. Man har på bästa pingstvis valt funktion före tradition. Pingströrelsen är lyckligtvis såpass ung att de tidigare byggena inte tillmäts några större historiska värden varför man kan fokusera mer på vad den nu levande församlingen har för aktuella lokalbehov.

Filadelfia Stockholm – radikal ombyggnad

I Filadelfia Stockholm har man visserligen ett flaggskepp av pingstkyrkor som starkt förknippas med pingströrelsens framväxt under 1920-40-talen och med Lewi Pethrus, den legendariske ledarfiguren under decennier i svenska pingst. Men nu har den nuvarande ledande pastorn Niklas Piensoho och hans ledarteam vaskat fram en radikal plan för förnyelse av byggnaden. Tack vare försäljningen av 50% av Rörstrands slott till Kaggeholms folkhögskola (som sålt Kaggeholms slott och flyttat in till stan), kan man satsa drygt 100 miljoner svenska kronor (plus moms) på att renovera Filadelfia. Visserligen sätter staden begränsningar på hur mycket man kan ändra exteriören, men inuti kommer man att kunna ändra på mycket.

fil_sto19_650Den största förändringen är att man flyttar kyrksalen uppåt till nivå med första läktaren. Rulltrappor gör uppstigning enkel. Den nya kyrksalen kommer att ha plats för ca 1600 sittplatser. Det här ger samtidigt en ny våning på ca 1000 extra kvadratmeter i gatuplan som kommer att utgöra ”lounge” och ”vardagskyrka”. Det är en mycket funktionell helhet som skissats fram och med tanke på en stor församlings mångsidiga verksamhetsutbud är det inte en dag för tidigt att bygga om. Den radikala planen för ombyggnationen har förstås inte gått helt utan protester från en del som vill bevara ”arvet” i den nuvarande byggnaden. Men lyckligtvis har en stor majoritet insett att arvet man ska bevara är församlingsgemenskapen och uppdraget att nå till nya generationer med evangeliet. Byggnaden är trots allt bara ett verktyg som nu ska uppdateras till att fungera bättre för de behov den nuvarande och kommande församlingen faktiskt har. Du kan läsa mer om det här på tidningen Dagens webbsidor.

Filadelfiaförsamlingen flyttade till Norra Latin (skolbyggnad) i november 2019 för att hålla sina gudstjänster där under den 14 månader långa ombyggnadstiden. I början av 2021 räknar man med att kunna flytta tillbaka.

Smyrna Göteborg – nybygge på Hisingen

Den 12 december 2019 skrev man på Smyrnakyrkans facebook-sida såhär: Idag har vi skickat ut en press-release med bild av det arkitektförslag vi väljer att gå vidare med. Interiören kommer vi att visa efter det att lokalgrupp och arkitekter har bearbetat insidan och anpassat förslaget ännu bättre till vårt lokalprogram.

smy_gbg_nyb19På bilden ser ni ett kors. Det är i själva verket ett ”fönster” från vårt bönerum och arkitekterna tänker sig att ljuset därifrån sprids ut i staden genom korset. Det är bara ett exempel på hur arkitekturen bär på en berättelse i vår nya kyrka. Vi återkommer med mycket mer information i januari.
/Peter Kammensjö, ordförande i Smyrnaförsamlingen

Under hösten har parallella arkitektuppdrag pågått för att utforma Smyrnaförsamlingens nya kyrka i Frihamnen. Vi har valt att gå vidare med arkitektbyrån Elding Oscarson förslag som bäst gestaltar församlingens vision och som förenar vacker arkitektur med hög ambition vad gäller hållbarhet.

– Det är ett spännande förslag. Smyrnakyrkans identitet har översatts till arkitektur samtidigt som byggnaden riktar sig utåt och bjuder in omgivningen på ett inkluderande sätt, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt och medlem i juryn som bedömde de inkomna förslagen.

– Vi drömmer om att få vara en kärleksdriven, socialt hållbar gemenskap för alla generationer. Vi vill skapa en mångkulturell mötesplats i centrum av det nya internationella Göteborg och kraftigt bygga ut vårt sociala arbete. Den nya kyrkan är väl anpassad till vår dröm, säger Urban Ringbäck som är föreståndare i Smyrnakyrkan.

Smyrna i Göteborg har under senare år upplevt en stor tillväxt inte minst genom invandrare och flyktingar som döpts och välkomnats i församlingen. Det är en församling i dynamisk omvandling. Verksamhetens mångfald förutsätter både större och mer funktionella utrymmen. Så det är logiskt att söka en lösning som ger just det. Det är uppfriskande att se att en stor församling med en hel del anor och historia vågar sälja den gamla fastigheten och bygga nytt i en ny stadsdel (Frihamnen). Församlingen har flera andra verksamhetscentra runt om i staden, men centralkyrkan kommer nu att bli något helt nytt. Tidningen Dagen skriver också om det här bygget.

Det blir alltså ett nybygge i fem våningsplan plus ett källarplan. Tre kyrksalar och en massa andra utrymmen planeras. Möjligen kommer en del av de övre planen att hyras ut för att finansiera fastigheten över tid.

Funktionen viktigast

Det är glädjande att också de stora och ledande församlingarna i svenska Pingst förnyar sina kyrkbyggnader. Valet mellan ombyggnad eller nybygge beror på många omständigheter, men ändamålsenliga och funktionella utrymmen är nog det viktigaste kriteriet för en kyrkfastighet. Plus att den gärna får vara multifunktionell också på det sättet att den kan generera t.ex. hyresintäkter.

Kanske det är så att församlingar generellt sett borde förnya sina kyrkfastigheter med ungefär två generationers mellanrum för att inte museiverket och traditionsvurmare ska få för stort inflytande på processen. Men mest för att avsiktligt uppdatera ”verktyget” till att motsvara de aktuella behoven i varje tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.