Daniel Alm på Sommarkonferensen: Karismatisk reformation

dalm_konf15_300

Daniel Alm är pastor i Västerås Pingst och fungerar också som assisterande ledare för Pingst Sverige. PÅ Sommarkoneferensen i Jakobstad talade han på fredag morgon om Karismatisk reformation.

Utan Guds Ande finns ingen kyrka. ”Kyrkan existerar i den helige Andes utgjutelse”. Den helige Ande fanns före oss och före pingstdagen, av evighet och är synnerligen aktiv på jorden idag.

Anden verkar alltjämnt, och i pingst i Norden behöver vi återupptäcka Andens närvaro och kraft.

Tungotal – kärlek – evangelisation

Apg 2:1-4 När pingstdagen hade kommit var de alla samlade. Då kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.

I det som sker på den första pingstdagen finns ett skeende av församlande. I den pentekostala rörelsen globalt sker ett församlande som växer fyra gånger snabbare än befolkningsökningen (enligt PewForum). Den helige Ande påverkar både struktur och liv.

Då kom… Gud är hela tiden aktiv – Jesus hade sagt att ”när den helige Ande kommer” och det skedde, men även vid flera andra tillfällen. Vi behöver gång på gång uppfyllas av den helige Ande. Hur lever du med den helige Ande idag?

Pingströrelsen föddes av och i längtan efter Gud, man läste Bibeln om Anden och ville ha det. Därför kom man från alla håll och sökte Gud tillsammans, bad om den helige Andes dop och uppfylldes, överväldigades av att Anden verkligen kom.

Om tungotalet

Hur skapar Gud? Genom att tala, genom sitt ord skapar Gud något ur intet. När pingstdagen kom fick den första församlingen ett språk, ett skapande språk. Tungotalet är ett skapande språk, som kommer med liv genom Anden. Yongghi Cho (känd koreansk pastor) säger att 80% av hans böneliv består av tungotal. För de första lärjungarna innebar kraften och glädjen i Anden och de nya språken att man gick ut på gatorna för att tala med folk. Den helige Ande fick församlingen att tala, ha ljud med ett budskap.

Och de uppfylldes alla… Om det är så viktigt, kan då alla få tala i tungor? Viktigt att förstå: Du blir inte tvingad av Anden att tala, du bestämmer själv om och när du talar. När du börjar tala kommer Anden att inge dig orden. Du får inte den helige Ande för din höga moral eller någon annan kvalitet utan för att Gud vill ge dig en gåva som du behöver. Och Anden ger gåvor åt dem han vill ge dem åt och som ber om det. Det är alltså inte människor som avgör vem ska få vad utan Anden fördelar sina gåvor själv. Som vi förstår Bibeln idag ingår den helige Ande i ”standardutrustningen”, något alla kan få ta del av.

…började tala främmande språk. De första lärjungarna talade flera olika språk och många av dem kunde förstås av dem som lyssnade. Den helige Ande hade ett ärende till människor utanför lärjungaskaran. En karismatisk församling har rimligen samma fokus och inriktning. Målet är friska och utåtriktade församlingar som inte förfasar utan förbarmar sig.

Den helige Ande är den kristnes liv och församlingens ”motor”. Vi behöver mycket mer av den helige Ande och vi behöver leva mycket mer fokuserat tillsammans med den helige Ande. Om vi vill att Guds vilja ska ske…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.