Pingstkyrkan i Kiremba är packad med folk

bur_kir15ken_600Söndagen 15 februari 2015 är pingstkyrkan i Kiremba fylld med folk. Den gamla kyrkan har blivit för liten och man håller på att bygga en jättekyrka alldeles intill. Men än så länge samlas man i den gamla kyrkan. Just den här söndagen fick man lyssna till FSPMs Kenneth Grönroos som besökte samhället. Församlingen i Kiremba (som är en stor kommun uppe i de burundiska bergen på 1700 meters höjd) har 160.000 medlemmar (fördelat på ett flertal lokala församlingsgrupper runtom i kommunen) och driver skolor för sammanlagt 1000 barn bara i Kiremba centrum, barnhem, mikrofinansverksamhet och mycket mera. Pingströrelsen i Burundi har ca 1 miljon medlemmar, driver 600 skolor, 14 hälsocenter och mycket mera. Bilden visar den gamla kyrkan från taket på den nya jättekyrkan som kommer att ha plats för 6000 sittplatser. bur_kir15kyr

År 1935 kom den första missionären till Kiremba. Ditskickad av myndigheter som helst ville att de vilda djuren skulle ta hand om dem. De överlevde och byggde under följande decennierna en blomstrande missionsstation där också flera finlandssvenska missionärer arbetat kortare eller längre tid. Allra först kom Mildred Lindberg år 1938 till grannkommunen Kayogoro. Hon kom alltså egentligen inte till just Kiremba men nog ändå till Burundi. Under 60-70-80-talen arbetade Ethel Kullberg, Else Sandell, Kerstin Sivonen, Gunvor Österlund och antagligen någon till i Kiremba. Nog var det en ganska sällsam upplevelse att möta församlingen i Kiremba – en plats som jag hörde om som liten, men nu för första gången såg med egna ögon.bur_kir15_600

Under de svåra stamkrigen på 70 och 90-talen måste de flesta missionärer lämna landet. Men Marion Pettersson, som kom till landet som 29-åring år 1959, stannade också i Kiremba under 90-talets svåra krig då hundratusentals dödades eller flydde landet. Jag träffade Marion under besöket 14-15 februari och hon berättade hur gerillasoldaterna var på väg till Kiremba, men av någon anledning stannade de vid en annan plats och mördade dem som var där och kom sedan aldrig till Kiremba. Senare fick hon höra att någon haft en dröm och sett en ängel stå med uträckta händer över Kiremba. Marion arbetade i 30 år som missionär i Burundi – omväxlande med en lärartjänst i Sverige, När hon gick i pension vid sextio års ålder började hon hjälpa pygméerna (finns ca 60.000 i Burundi) som bor i trakten kring Kiremba. Nu har hon som 85-åring hållit på i 25 år med just det arbetet och hoppas kunna fortsätta ett bra tag än.

bur_kir15valkoIsmo och Päivi Valkoniemi var med på resan och fascinerades också de av Marions livshistoria och arbete och hennes obegripliga outtröttlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.