Kämpa för samvetsfrihet – skriv på medborgarinitiativ före 23.11

medbinit14Update 19.11: Just nu sammanlagt 57.500 underskrifter för medborgarinitiativet. Ännu några dagar pågår en kampanj i Finland för att samla in underskrifter för ett medborgarinitiativ för att driva frågan om att hälsovårdspersonal ska ha rätt att av samvetsskäl kunna vägra medverka till att släcka liv (t.ex. abort). Det behövs minst 50.000 namnunderskrifter (vilket nu nåtts) för att det ska beaktas och du kan skriva under ända fram till 23.11.

Läs mer om initiativet och resonemanget bakom på https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/860
Tyvärr finns det inte mycket text på svenska.

Om du menar att samvetsfrihet i den här frågan är viktigt – skriv då under medborgarinitiativet innan den 23 november 2014.

Du kan skriva under över nätet med dina bankkoder eller printa ut en pdf, fylla i och skicka den med posten. Du hittar länkar till allt det här på webbsidan för initiativet

Texten i skrivelsen lyder så här i sin originalform på finska:

Terveydenhuollon henkilökunnalla on oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä, ellei naisen henki ole vaarassa. Vakaumuksen perusteella lääkärillä on oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa.
Nämä oikeudet koskevat myös kyseisten alojen opiskelijoita.
Raskaana olevien naisten lakisääteiset oikeudet taataan alueellisin järjestelyin.

Vilket på svenska blir ungefär så här:

Hälsovårdspersonal har rätt att på grundval av sin etiska eller religiösa övertygelse vägra utföra abort, om kvinnans liv inte är i fara. På grundval av sin övertygelse har en läkare rätt att vägra skriva utlåtanden som leder till abort. Dessa rättigheter berör också ifrågavarande yrkens studerande. De rättigheter som kvinnor enligt lagen har garanteras genom lokala arrangemang.

Här motiveringarna på finska:

Tällä hetkellä Suomessa terveydenhuollon henkilökunnalla ei ole lakisääteistä oikeutta kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä vakaumuksen perusteella. Eettinen ristiriita raskaudenkeskeytysten ja elämän suojelun välillä on terveydenhuollon työntekijöille psyykkisesti raskas. Erityisen raskas se on työntekijöille, jotka henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella kokevat toiminnallaan päättävänsä ihmiselämän. Jos työntekijä painostetaan toimimaan vastoin syvää vakaumustaan, hänen henkinen terveytensä vaarantuu.

Lähes kaikissa Euroopan maissa terveydenhuollon henkilökunnalla on lakisääteinen oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin (1,2). Tarvitsemme myös Suomessa vastaavaa lainsäädäntöä, joka poistaa vakaumukseen perustuvan syrjinnän ja takaa yhtäläiset oikeudet opiskeluun ja ammatin harjoittamiseen vakaumuksesta riippumatta myös kätilöille ja gynekologeille.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: