Varför växer pingstkyrkan?

and_end_wor_200Vilka faktorer är det som gör pingströrelsen till en global och snabbt växande kyrkorörelse?  Från noll till 250 miljoner ”klassiska” pingstvänner på 100 år. Plus kanske lika många pingst-karismatiska kristna i andra samfund.

Under de senaste decennierna har pingströrelsen växt ”explosionsartat” i Syd-Amerika, Afrika och Asien. I Burundi, där vi från Svenskfinland har haft missionärer och fortfarande är involverade, tillhör ca 10% av befolkningen pingstkyrkan, alltså ca 1 miljon av 10 miljoner. Liknande utveckling kan beskrivas i alla afrikanska länder söder om Sahara. I Sydamerika finns det länder med ännu större andelar av befolkningen som är med i pingst-karismatiska församlingar. Världens största församling, i Syd-Korea, är en pingstförsamling. Vad har bidragit till den här utvecklingen?

Allan Anderson, professor i mission och pentekostala studier på Universitetet i Birmingham i England, har forskat i pingst under många år och publicerat böcker och artiklar i ämnet.

Allan Anderson lyfter fram fyra faktorer för denna explosion:

  1. Missiologiska faktorer – pingströrelsen har ända från början sett sig själv som en missionsrörelse – man har sett evangelisation som det första och främsta syftet med sin existens –  skyndsamt – Jesus kommer! (men man har inte varit lika bra på systematisk teologi mm)
  2. and_int_pent_200Teologiska faktorer – pingströrelsens teologi har varit både attraktiv /användarvänlig och flexibel. Andersson lyfter från sitt globala perspektiv speciellt fram som attraktivt betoningen på den personliga upplevelsen av Anden. Det gör alla till subjekt och inte bara objekt. Likaså detta att man uppmuntrar mänskor att som sin andliga tjänst ta del av samhällets behov och utmaningar. Han menar sig även se att pingstvänner inte separerar det andliga från det fysiska – man har inte polariseringen mellan sekulärt  och sakralt.
  1. Kulturella/sociala faktorerhan ser att rörelsen på ett genialiskt sätt har kunnat koppla de gamla bibliska sanningarna om övernaturliga resurserna till dagens mänskor. Rörelsen har en förmåga att undergräva gamla konventioner genom att uppmuntra (empower) lekmannaledare Pingst har kunnat översätta kristendom till olika språk som folk förstår – men också kulturellt  finna former som gör att rörelsen kan anpassa sig till kultur, raser och samhällsklass.
  2. Globala faktorer med det menar han att pingstvännernas så snabbt tog media och masskommunikation i tjänst för att få slagkraft i sin mission. Man skapade också snabbt internationella nätverk. Man har därmed med musik och media skapat en global pingst-karismatisk kultur som ger igenkänning på sociala medier var du än reser på jorden.

Text: Kenneth Grönroos

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.