FSP Fortbildningsdagar 12-13 april 2013 – anmäl dig

rasse_bandet_980De finlandssvenska pingstförsamlingarnas ledare samlas till fortbildningsdagar den 12-13 april 2013 i Betaniakyrkan, Sibbo. Ledardagarna som hölls i Närpes i oktober får nu en fortsättning i Sibbo i april då man specifikt ska fokusera på utvecklingen i församlingarna. Konkret undervisning, samtal och bön står på programmet.

Det är nu dags att anmäla sig! Du kan anmäla dig till och få mer info av Gun-Britt Sandström, tfn 050-5924920, epost: gunbritt@fspm.fi

Fortbildningsdagarna börjar på fredag kl. 10 – passar med tåg från Österbotten. Transport kl. 9.20 från Dickursby kommer att ordnas. Programmet avslutas på lördag kl. 17.30 – passar med tåg från Dickursby kl. 18.46. Mera info kommer efter hand – men det går bra att anmäla sig redan nu. Och det är naturligtvis viktigt att den som kommer med tåg anmäler sig i god tid – ifall det blir många behöver kanske busstransport ordnas…

Kostnaderna för maten för båda dagarna torde röra sig kring 40-50 €. Mer info om kostnaderna för dagarna kommer inom närmaste veckor.

Logi-möjligheterna är följande: Ett begränsat antal hem kan ta emot gäster, det går bra för en del att sova i grannhuset Villa Hemmet på madrass á 10€/natt – inkl. kvällsmat/frukost. Sedan finns det en del bed&breakfast-möjligheter i Sibbo. Mer info om allt det här kommer efterhand.

I Finlandssvenska Pingst finns det just nu ett tydligt behov av att fundera tillsammans kring utvecklingsstrategier – hur bygga församling från t.ex. 50 till 150. Finlandssvenska Pingst består huvudsakligen av ganska små församlingar: 13 förs. < 50 medlemmar, 12 förs. 50-150 medlemmar och 3 förs. över 150 medlemmar. Förutom de tre större stadsförsamlingarna hittas de övriga i mindre städer/samhällen och på landsbygden. 17 församlingar har någon anställd (deltid eller heltid), medan 11 församlingar är helt utan anställd personal.

Samtidigt har omgivningen där församlingarna verkar förändrats på ett grundläggande sätt. Då pingströrelsen startade för hundra år sedan handlade det ganska mycket om ”väckelse” bland redan troende – troende som sökte en djupare relation till Gud. Sedan hade pingströrelsen stark tillväxt under flera decennier – särskilt under och efter krigen. Men under senaste decennier har församlingarna behövt nyorientera sig i takt med sekulariseringen i samhället i stort. Hur kommunicera evangeliet till människor med föga förkunskap och inrotade fördomar? Nu finns församlingarna i ett post-kristet samhälle där de flesta människor har ganska lite kunskap om vad kristen tro är, vad en församling är bra för, och har svårt att acceptera Jesu exklusiva anspråk. En delikat utmaning alltså…

Comments

  1. Bra text i inbjudan till viktiga ledardagar:
    Så viktigt att inse vilken skillnad det är att vara ”väckelserörelse” i ett kristet samhälle eller vara ”missional” i ett postkristet samhälle. Ber och hoppas att vi inom pingst och alla smått vilsna väckelserörelser i vårt land snabbt skulle kunna se skillnaden och börja kommunicera världens bästa nyheter. Kyrkans tid är inte slut – det är bara slutet på början…till en ny tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: