Alms pod och andra pingstpoddar

danal17_300Alms pod
Daniel Alm
är föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan (Sverige) sedan maj 2016 samt föreståndare och pastor i Pingst Västerås sedan 2006. I sin roll som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan reser Daniel över hela Sverige för att besöka, undervisa och predika i pingstförsamlingar och på konferenser. Och i samband med resorna pratar han med många människor och en del tar han med i sina poddsändningar – Alms pod. Han startade sina poddsändningar i februari och nya avsnitt kommer med ungefär en veckas mellanrum. I vissa reflekterar han om pingst, om sin egen roll och uppgift, och i andra pratar han med intressanta människor som han träffar på sina församlingsbesök. Eftersom han är föreståndare för pingströrelsen i Sverige blir podden en intressant inblick i händelser och resonemang inom pingst.

Använd en podd-app
Det går enkelt att lyssna till hans avsnitt på hans egen webbsida, men ännu enklare är det att använda en podd-app på sin telefon för att prenumerera på Alms pod och andra pingstpoddar. Gör det mycket mer tillgängligt och lättanvänt och framför allt mobilt så att du kan lyssna på det via hörlurar från din telefon medan du promenerar eller gör något annat. Flera pingstförsamlingar i Svenskfinland publicerar t.ex. predikningar via RSS vilket gör att du kan prenumerera på dem också i samma podd-app. Ibland är teknikutvecklingen en riktigt bra sak!

Så här kan du prenumerera på Alms pod och andra pingstpoddar
Om du använder en iPhone kan du använda Podcaster som kommer med telefonen, eller så t.ex. en podd-app som Overcast. För Androidtelefoner kan du t.ex. välja mellan Pocket Casts eller Podcast Addict. Du behöver alltså inte längre surfa runt på olika webbsidor för att få tag i bra poddar eller för att lyssna till predikningar utan du får det du prenumererat på direkt till telefonen när det publiceras. Men samma ljudfiler finns naturligtvis också på webbsidorna.

Några poddar som ger dig möjlighet att lyssna till predikningar
Det är förstås en fråga om hur man definierar en poddsändning – men ofta består en podd av samtal i vissa ämnen, snarare än predikningar. Därför är församlingarnas publicering av predikningar egentligen i en lite annan kategori, men i brist på bättre termer går de också under rubriken poddsändningar. Och rent tekniskt är de likadana RSS-flödeskopplade ljudfiler. Det gör det enkelt att följa med vad som undervisas i församlingarna. En del är riktigt bra 🙂 Så låt gå.

Betesda Church (Raseborg) publicerar sina söndagspredikningar som rss-flöde vilket gör att du kan prenumerera på deras podcast. Sök på Betesda Church och/eller Fredrik Martin. Tillsvidare har de ett något generiskt namn på flödet, nämligen ”Podcast” vilket inte direkt är lätt att hitta bland alla andra ”podcaster”. Men det går att hitta deras flöde enligt ovannämnda preciseringar.

betpod_300Betania Sibbo hittas numera också via RSS-flödet. Sök på ”Betania Sibbo Podcast”. Det finns många fler ljudfiler på Betanias webbsidor (media), men efterhand så kommer fler att bli med i det prenumererar-vänliga RSS-flödet.

Fila Helsingfors publicerar också sina Söndagspredikningar som RSS-flöde – dvs. det går att hitta dem via en podd-app. Sök på ”Fila Helsinki Sunday Services”. De flesta av predikningarna går på finska, några är tvåspråkiga (finska/svenska) och någon är på engelska.

Läsarpodden
laspod_200Om du är lite nyfiken på eller intresserad av teologiska samtal om aktuella böcker så kan du prenumerera på ”Läsarpodden” som just är samtal mellan teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman om böcker. I samarbete med Dagen, som också har andra poddar.

Det finns förstås många fler att prenumerera på. Det är bara att söka vidare. Poängen är den att du nu enkelt kan kombinera monotona sysslor med stimulerande samtal och undervisning. En rikedom i din ficka, helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: